Разследващите търсят документи, които свързват жертвата с много имотни измами у нас

Обиски в над 20 адреса в София и околностите след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Разследващите търсят документи, които свързват жертвата с много имотни измами у нас. Ще се проверява как, кога и с какви пари са придобити жилищата.

Днес се появи и още един важен детайл - сигналът за убийството е подаден 50 минути след стрелбата. От МВР днес отново не успяха да кажат знаят ли вече какво е било оръжието, откъде е произведен фаталният изстрел и имат ли водеща версия. В последните 24 часа са били претърсени 21 имота, за които има данни, че са собственост на Божанов. Дали в тях е имало документи или данни, уличаващи го в някакви престъпления, тепърва ще става ясно.

Продължава разследването на убийството на Мартин Божанов

Иззети са документи и от къща в луковитското село Карлуково, собственост на съпругата на Божанов - Гергана. Сградата е охранявана с множество камери.

Все още не са ясни местоположението на убиеца, калибърът и видът на оръжието, казват от СДВР.

„Виждаме от охранителните камери заснемането на самото убийство. Сигналът е подаден, може би, с порядъка на 50-55 минути закъснение”, заяви днес ст. комисар Любомир Николов, директор на СДВР.

Защо съпругата на Мартин Божанов се е забавила и се е обадила на телефон 112 близо час след стрелбата на този етап не е ясно. Свидетелите, чули изстрелите, също не са се обадили веднага, казват разследващите.

„Г-н Божанов е обект и на други разработки. Установяваме и лица от близкия му кръг, с които тепърва ще започнем да работим, за да се ориентираме по-мащабно в житието и битието на лицето”, посочи още Николов.

Магистрат от Луковит и апелативен съдия - притискани от Нотариуса

Затова вчера в София и околностите са претърсени 21 адреса, за които има съмнения, че са собственост на Божанов.

„Той фиктивно владее доста имоти, но на негово име и на името на управляваните от него фирми имотите са единици”, разкри още директорът на СДВР.

Божанов е притежавал и голяма къща в Гърция, казват разследващите. Жена му е собственик на постройка в село Карлуково. Мартин и съпругата му рядко идвали в селския си имот, разказват съседите.

От години името на Божанов се свързва с имотни измами. Но обвинение така и не му е повдигано. Има едно досъдебно производство, което освен за измами, е и за пране на пари и принуда.

„Оказване на влияние с принудителни действия или заплахи спрямо магистрати, които в случая са съдии”, посочи Иво Илиев, зам.-градски прокурор на София.

Бивш следовател: Нотариуса е отстранен от хора, на които не им трябва жив свидетел

Както ви разказахме в Новините на NOVA, през 2020 г. съдията от Луковит Владислава Цариградска подава сигнал, че е получила заплахи за живота си, ако не реши имотно дело в полза на Божанов. Назначена ѝ е охрана, с която тя остава 6 месеца. Колегата ѝ от София Цвятко Лазаров пък бил набеден, че е поискал подкуп от вещо лице.

„Но са разпитани всички свидетели, назначени са експертизи. Разследването буквално е било приключило и е било въпрос на време да бъде повдигнато обвинение на Божанов, но при това стечение на обстоятелствата това обективно няма как да стане”, каза Илиев.

По това разследване са приобщени и показанията на бившата „Мис България” Ивайла Бакалова, която твърди, че Божанов ѝ е поискал 100 000 евро, за да уреди пускането от ареста на съпруга ѝ Веселин Денков. Той беше задържан преди четири години по обвинение в лихварство. Разследването на Антикорупционния фонд, осветлило Божанов като лобист в съдебната система, също е сред материалите по делото.

Убитият Мартин Божанов няма присъда за пране на пари. През 2008 г. обаче Комисията за незаконно придобито имущество, известна като комисията "Кушлев", му отнема 430 000 лева.

Ако можем да обобщим - в годините името му е свързвано със съмнения и проверки за имотни измами и оказване на натиск. Сочен е за един от така наречените "брокери" в съдебната система, като е предлагал услугите си за решаване на проблеми с правосъдието. В обратния случай - твърди се, че е обещавал да създаде такива. Докъде ще стигнат сега проверките, които започнаха след убийството, предстои да видим.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.