НАП и МВР проверяват фирмата, осигуряваща „подарък” срещу кредит

Десетки нови измамени по схемата "подарък срещу кредит". След репортаж в "Здравей, България" електронната поща на NOVA беше залята от оплаквания на хора, които също са взели заеми за хиляди левове, без да си дават ясна сметка какво всъщност са направили. Комисията за защита на потребителите и данъчните започнаха проверки. НАП ще проучи дали фирмата е отчела всичките си приходи и платила ли е данъци за тях.

Чрез чатботове се събират данни за хора, които след това са канени на мероприятия, представени като здравни събития. Там те уж са късметлии и печелят награди от томболи. В еуфорията обаче, някак между другото, биват убеждавани, че наградата толкова си струва, че те трябва да подпишат договор за кредит.

Събитията се провеждат ежедневно в цяла България. Проверка на NOVA установи, че там се събират по около 20 души. А "ужилените" по схемата „подарък срещу кредит” вероятно са хиляди.

Преди две седмици 70-годишна жена отива на демонстрацията след покана по телефона. Осъзнава какво се е случило едва след като се прибира. Връща се вкъщи с масажни уреди за над 5 хиляди лева. Тя, за съжаление, не е единствена.

Разследване на NOVA: Кредит за хиляди вместо подарък - пенсионери се оказват със заеми след рекламни събития

Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, Нели Кузова подписва договор, че през следващите три години ще плаща 166 лева месечно. Печелят я със сметката, че всъщност ще дава само по 5 лева на ден.

Жена, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци. „Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да подписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е”. Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака”, добавя лицето.

Докато екипът на NOVA работи по темата, чатботът Станислава се свързва и с нас. Решаваме да посетим обявеното като здравно събитие със скрита камера, за да разберем какво предлагат и подарък ли е то. Оказва се, че първият въпрос на търговците е колко пари имаме. Любопитството им не спира дотук. След като сме уточнили каква ни е заплатата и имаме ли заеми, следва лекция и демонстрация на продуктите от човек, който се представя като Павел. Казва, че е учил кинезитерапия в НСА. Еуфорията се покачва. Уверяват ни, че всичко е много изгодно. Следва и проба на масажната пелерина.

18 хиляди лева за фар и броня: NOVA разкри автосервиз фантом, мамил столичани

Дружеството е „Скай лайн къмпани”. Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен” в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл”, а от юни 2023 г. е „Скай лайн къмпани”. Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия и организиране на събития, има и функции на колцентър.  

Екипът на NOVA се разкрива. Служителите ни гонят в двора на хотела в центъра на София, където са наели зала за презентацията. Излизат двама мъже и заявяват, че не правят нищо незаконно, понеже имало подписани договори. „Написани са ви цифрите черно на бяло. Вие го виждате, нали така? Ние сме си морални хора, които си вършат нещата - в смисъл работим си”, обяснява Димитър. Откриваме останалите служители скрити в коридора. Те изкарват останалите, повикани чрез разговор с бот посетители през задния вход, но хората все пак ни откриват. „Абсолютно, това е една много изпипана измама”, казва Красимир Георгиев.

От фирмата ни съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

От фирмата "Скай лайн къмпани" ООД поискаха право на отговор. Ето и тяхната позиция: 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase