Идеята е на министъра на образованието

Швеция отдавна е смятана за модел за подражание в областта на цифровото обучение. В резултат на това днес много ученици вече не знаят как изглеждат печатните учебници и как да учат с тях. Сега шведският министър Лота Едхолм на образованието призовава за връщането на истинските книги в класните стаи. Според нея уроците, които се водят само с цифрови технологии, водят до по-слаби резултати.

Екипът на поредицата „Европа в 15 минути” на „Дойче веле” ни отвежда в училище в южния шведски град Сьобо. Пред камерите четвъртокласници получават първите си книжни учебници. Досега те са работили почти изцяло с лаптопи по математика. Не им отнема много време да забележат разликите. Споделят, че в хартиените помагала има повече описания, но пък компютърът можел да чете задачите на глас. Децата признават, че ще им е трудно да свикнат и с писането на всичко на ръка.

Образование на бъдещето: 3D модели и виртуална реалност – част от новостите в „Дигиталната раница”

Само преди пет години Министерството на образованието издаде национални насоки, в които се препоръчва използването на цифрови учебници. Сега обаче и учителите забелязват отрицателния ефект от изцяло дигиталните уроци: децата четат по-бавно, имат по-беден речник- и разбират по-трудно всичко прочетено. Министърът на образованието иска и да предотврати това децата да са „залепени” за екраните от ранна възраст.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase