В текста на документа се поставят принципни въпроси, уточни той

Премиерът Николай Денков отговори на критиките на заместника си в кабинета Мария Габриел за меморандума. С напомнянето, че основен залог за партньорството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, са осъществяването на реформите, Николай Денков обясни и смисъла този кабинет да продължи да съществува. Той остави вратата за преговори отворена към партньорите им, но и обясни, че ако се стигне до извънреден парламентарен вот, това няма да е заради решение на ПП-ДБ.

Габриел: Няма да подпиша меморандума, той е опит за политическа търговия

Не политическа търговия, а опит да се продължат реформите. Така премиерът определи меморандума предложен на ГЕРБ-СДС и по-късно отхвърлен от партията на Бойко Борисов.

„В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност. Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, каза Денков. 

Обвиненията, че не се търсят преговори, а друго, бяха направени от Мария Габриел в сряда, докато премиерът е на среща в Париж с президента Еманюел Макрон. Два дни по-късно двамата вече са провели и разговор, в който да уточнят какво следва.

Денков: Правителството има смисъл да съществува, ако изпълнява управленската програма и реформите

„Тя каза, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник. Така че като се върна от едно пътуване, ще можем да обсъдим и състава на МС, след което ще продължим дискусията с лидерите. Готови сме да влезем в преговори”, заяви Денков.

След това с предложения ще продължат и разговорите с партийните лидери. Денков напомни, че когато са подписвали съвместната декларация с Мария Габриел, тя не е включвала ДПС.

„Ние говорихме за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това, че по някаква причина г-н Борисов примъква постоянно ДПС към съответните решения, е въпрос, който той е решил така”, заяви Денков.  

Министър-председателят прехвърли към ГЕРБ И ДПС отговорността и за евентуални предсрочни избори.

„Това, което виждаме, е разбирателство между тези две партии. Дали ще отидем на избори, това трябва да го решат те. Правителството има смисъл да съществува само ако изпълнява приоритетите, за които е създадено”, каза Денков.

По отношение на помощта за Украйна Денков добави, че страната трябва да бъде подкрепяна по всеки един начин, който не затруднява нашите възможности за осигуряване на защита. „Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички познаваме в България. Ако Украйна загуби, опасността да се прехвърли конфликта в съседни държави е напълно реална”, каза Николай Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase