"Този документ предлага две политически сили да се споразумеят в противоречие на Конституцията", заяви вицепремиерът

Вицепремиерът Мария Габриел обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Тя подчерта, че всичко си има граници и не приема държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. И определи предложението за меморандума като опит за политическа търговия.

„Търпеливо, дни наред и умишлено не коментирах предложенията за ротация от страна на ПП-ДБ и премиерa Николай Денков. Чух предложения да си разменим местата, чух екзотика да добавим още едно министерство, за да има място за всички”, добави вицепремиерът.

Меморандум или избори: ГЕРБ-СДС и ДПС отхвърлиха предложенията на ПП-ДБ (ОБЗОР)

„Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява при неспазване на основни принципи на демокрацията. По думите ѝ се предлага държавата да бъде разделена между две коалиции, а регулаторите - поделени в нарушение на законодателството на държавата, за сметка на лични цели и партийни интереси. По същество, този документ предлага две политически сили да се споразумеят в противоречие с Конституцията, демокрацията и европейските практики”, заяви Габриел.

Денков: Правителството има смисъл да съществува, ако изпълнява управленската програма и реформите

По думите ѝ съдебната реформа е приоритет, но и за най-големият лаик е ясно, че това е програма за цял управленски мандат, а не за девет месеца. „Какво налага промени в службите и защо е фиксиран срок 1 юни 2024 г., който съвпада с кампанията за избори на членове на Европейския парламент”, запита Габриел.

Тя попита реторично дали на девет месеца ще се подписват меморандуми, или само за периодите, в които премиерът ще е от ГЕРБ. „Документ, разработен само от едната страна и изпратен на другата по приложение за чат, не цели постигане на съгласие”, подчерта вицепремиерът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase