Ротацията продължава да е под въпрос

Нов трус в управлението. След като от ПП-ДБ обявиха, че предлагат меморандум с условия за общо управление с ГЕРБ за четири години и поставиха ултиматум, че в противен случай се отива на избори 2 в 1, реакциите в парламента не закъсняха. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отхвърли възможността партията му да приеме такъв документ. От ДПС също критикуваха предложението.

На този етап изглежда, че партньорите в управлението все повече се отдалечават, а ротацията продължава да е под въпрос. Споразумението, което от ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ, предизвика бурни реакции в кулоарите на парламента.

От ПП обясниха, че офертата им не е ултиматум, а по-скоро опит държавата да се управлява справедливо и прозрачно. От ГЕРБ категорично отхвърлиха предложението. Според Борисов е неприемливо съдебната власт и постовете в регулаторите да се разпределят между него и Кирил Петков. От ДПС също бяха категорични, че няма да подкрепят подобно споразумение. Атака дойде и от опозицията.

„Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Петков: Меморандумът не е ултиматум, предлагаме да стигнем до разбирателство

И обясни за какво искат да си стиснат ръцете. „Ако ние сме абсолютно равни, ГЕРБ ще контролира нас, ние ще контролираме ГЕРБ. Затова сложихме третата точка - да имаме право на вето. Ако отидем на избори, ще е само заради едно - ГЕРБ и ДПС се надяваха да имат 2/3 мнозинство в тези регулатори”, добави той.

Реакцията на партньорите във властта не закъсня. От ГЕРБ бяха категорични - няма да протегнат ръка към предложенията. „Коя правова държава парцелира? Разбирам, много е щедро предложението към ГЕРБ - с Кирил Петков да си разделим държавата на две. Не виждам абсолютно никаква принципност, защо девет месеца те сменяха поголовно без изобщо да се сетят за подобен меморандум”, отвърна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Петков: Целта ни е хората и във ВСС, и в регулаторите да са независими

И вместо за ротация, Борисов отново заговори за избори.  „От това, което са написали, изборите две в едно са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция”, допълни той.

Критика дойде и от ДПС. "За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционните агенции. Това е нечувано. Мислех, че колегите се шегуват, че ще искат да си „делнат” съдебната власт и службите. Няма нищо за хората, има само „делкане” на служби, „делкане” на прокуратура, „делкане” на регулатори", коментира Пеевски.

Борисов: Не съм получавал и чел никакъв меморандум

Опозицията също се намеси. „Това е меморандум на позора. След като ПП се опитаха да „изчегъртат” Бойко Борисов, сега предлагат да си разделят държавата. Ще е звучен шамар за Борисов. Ако седне да преговаря с тях, означава, че е поставил ГЕРБ на колене”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Пеевски: Някой иска да си делне държавата по екзотичен начин

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase