Той коментира, че е било ясно, че меморандумът е начална точка за преговори

Министър-председателят Николай Денков все още очаква разговор с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел относно ротацията в българското правителство. Това обяви самият той по време на визитата си във Франция.

„Това правителство има смисъл да съществува, ако продължи да изпълнява това, което е записано в управленската програма, и реформите, за които сме се събрали заедно”, категорично заяви Денков.

Мария Габриел: Борбата срещу домашното насилие е основен приоритет

Относно меморандума, предложен от ПП-ДБ на ГЕРБ, премиерът коментира, че е било ясно, че документът е начална точка за преговори. „Текстът беше изпратен на Мария Габриел. Предполагам, че го е изпратила на ключовите лидери, които подкрепят правителството”, каза още премиерът. И отново припомни, че регулаторите все още очакват смяната в ръководствата си. „Ако погледнем какво се случи от декември има липса на напредък по точно тези реформи, които сме поставяли в от началото на управлението”.

Той коментира, че френската страна е заявила, че ни подкрепя за влизането ни в Шенген, посочи министър-председателят. „Буквалните думи бяха: „Вашите успехи са успехи и на Европа. Затова ние ще ви подкрепим”.

„Получихме много ясни и подчертани поздравления от френския президент Еманюел Макрон за това, което направи правителството през последните осем месеца. Това, което той допълни, е, че цяла Европа вижда тези успехи”, заяви Денков.

Меморандум или избори: ГЕРБ-СДС и ДПС отхвърлиха предложенията на ПП-ДБ (ОБЗОР)

„Срещата продължи по-дълго, защото имахме интензивна дискусия по важни теми и за двете държави, както и за Европа. Първо това, което е важно за Франция, е да бъде изградена ясна отбранителна стратегия и система за защита от евентуална руска атака. Те са готови да работят заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия”, обясни той.

„Втората област, за която разговаряхме, беше за енергетиката. Обсъдихме как Франция може да помогне за развитието в България. Говорихме и за развитието на водноелектрически проекти в нашата страна. Още една тема бяха и културните проекти. От години има идея за изграждането на музей, съвместно с Агенцията за музеите на Франция”, допълни Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase