„Важно е да откроим стъпките напред, добрите предложения и практики в отговор на предизвикателствата”, заяви вицепремиерът

Четирима от десет души в България имат познати, които са били жертва на домашно насилие.  Това показва проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа".

В същото време, според близо 70% от участниците, има форми на агресия в  семейството, които се приемат за нормални. Една четвърт са на мнение, че обидите и заплахите не са домашно насилие, а според 18% има случаи, в които домашното насилие е заслужено.

Арестуваха мъж от Русе, набирал момичета за сексуална експлоатация

11 на сто смятат, че жертвите на домашно насилие сами са си виновни. 13% твърдят, че заплахите, социалната изолация, включително и удрянето на шамар, не се включват към графата „домашно насилие“.

На този фон, днес националния съвет за превенция и защита от домашното насилие обсъди законовите изисквания и механизъм за помощ и подкрепа на пострадалите от домашното насилие.

Какво влиза в графата „домашно насилие” според българите

Вицепремиерът Мария Габриел изтъкна, че липсва достатъчно надеждна ефективна защита и гаранция за опазване живота, здравето и правата на лицата в риск от домашно насилие. „Има различни институции с функции в областта на домашното насилие, които нямат ефективна координация помежду си. В страната липсва на официална статистика и липсва  единна информационна система, в която да се подават и съхраняват данните за случаите на домашно насилие”, каза Габриел.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase