„Няма политика за влизане в еврозоната”, смята финансистът

„Новината за сливането на НАП и Агенция „Митници” беше пиар ход, тя вече изигра своята роля”. Това заяви бившият заместник финансов министър Любомир Дацов в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS.

По думите му тази новина е отклонила вниманието от промените в съдебната власт и от уволнението на директора на Агенция „Митници”, който стана съветник на премиера. „Не смятам, че сливането на двете агенции е кой знае каква новина. Дали ще стане, или не – отражението върху приходите ще има минимално значение”, обясни финансистът.

Единна приходна агенция: За преимуществата и недостатъците на новата мегаструктура

Според него сливането на двете агенции няма да пребори нито корупцията, нито контрабандата. „За контрабандата и за неплащането на данъците проблемите са и в НАП, не са само в „Митниците”. Допустимо е между 5-7% избягване на данъци, неплащане на ДДС. Винаги има хора, които се опитват да направят далавера. Въпросът е да свалиш до това ниво неплащането на данъци”, каза Дацов.

Той поясни, че сумата, която НАП не събира от такси и данъци, е аналогична на тази от „Митниците”. „Щом шефът на НАП си остава при тези резултати, защо шефът на „Митниците” трябва да си отиде. Мисля, че там се върви от едни доверени към по-доверени хора. Може да има и други спекулации. Едната е за свръхконцентрация на власт, другата – човекът, който се назначава, идва от ДАНС. Не знам ДАНС да има по-добра слава, отколкото „Митниците”, каза финансистът.

Георги Ганев: Никога не е правен компромис по критерия "инфлация" за прием на страни в еврозоната

По думите на Дацов е нужно да има политика за влизане в еврозоната, каквато сега нямало. „С измислени административни мерки не се влиза в еврозоната. Ценовият критерии не е инфлацията, а ценовата стабилност. Това е нещо различно от това да имаш за месец нещо различно. Това е чист индикатор. Нямаме такава ценова стабилност в нито един месец”, допълни Дацов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase