Книгата е струвала 13 пенса преди 30 години

Първото издание на книга за Хари Потър, закупено за 13 пенса преди почти 30 години, беше продадено на търг за повече от 10 000 британски лири (12 680 щатски долара), предаде ДПА. Некоригираното копие на "Хари Потър и философският камък" е купено през 1997 г. от магазин за втора употреба, заедно с други две книги, на обща стойност 40 пенса.

Страната на чудесата: На какво ни учат детските книги

Продавачката на 52 г., която е от Лондон, но сега живее в Италия, казва, че се е сдобила с книгата, когато е била на 26 години и е живяла в Кристъл Палас. 

Снимка: БТА

На опашка за…книги: Как над 100 000 младежи преоткриха Националната библиотека

След като привлече вниманието на целия свят, в понеделник книгата беше продадена от аукционната къща "Хейсънс" на частен купувач от Великобритания.

Книга от поредицата "Хари Потър" бе продадена за 55 000 паунда (СНИМКА)

"Тази книга заслужаваше да се представи добре. От това копие започва феноменът Хари Потър. Това е първата печатна поява на първия роман за Потър", каза експертът в аукционната къща Джим Спенсър. Той обясни, че на заглавната страница погрешно е посочено името на автора като J A Rowling, а не като J K Rowling, а след това от другата страна като Joanne Rowling.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Теодора Славянова, БТА