Новата технология се разработва за училищни автобуси и светофари

Много често пешеходци или колоездачи стават жертва на пътни инциденти. „VOA Технологии“ разказва за най-новите изобретения, които могат да помогнат за намаляване на случаите на смърт на пътя.

Лос Анджелис, Калифорния. Дом на 12 милиона души, близо 8 милиона коли и около хиляда километра магистрали. Това определено не е град за колоездене.

Генната мутация БРАКА: Рискове и решения за предотвратяване на рак на гърдата

Изпълнителният директор на Обединението за колоездене на окръг L.A. Илай Акира Кауфман разказва, че Лос Анджелис е едно от най-опасните места за колоездене заради липсата на инфраструктура за защита на колоездачи, пешеходци и дори използващите градския транспорт.

„Статистиката сочи, че смъртните случаи и нараняванията при колоездене в САЩ са около хиляда починали и около130 хиляди пострадали годишно. Най-често споменаваната причина за злополуките е, че шофьорът не е видял колоездача“, казва е Анупа Малхотра, който е ръководител на отдел за свързани услуги на голяма компания за производство на автомобили.

„Фермите на бъдещето”: Как се произвежда месо в лаборатории (ВИДЕО)

Той разказва, че технологиите могат да помогнат там, където на хората не им достигат способностите. „Например, способността да видят колоездач. Шофьорът може да не го забележи“, допълва Малхотра. Той споделя за система за предупреждение, която може да засича строителни екипи и да предупреждава шофьора да намали. „Разработват подобна система и за училищни автобуси и дори за светофари. Всичко се базира на комуникационна мрежа, която позволява на колите да се свържат директно с други превозни средства и дори със светофари на кръстовището. Сега се фокусираме върху колоездачите“, посочва той.

Повече за новата технология, която има за цел да спаси човешки животи по време на шофиране и каране на колело вижте във видеото на Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Още новини от Voice of America:

Пътешествие в Космоса: Телескопът „Джеймс Уеб”, който отвори широко прозореца към Вселената (ВИДЕО)