Според властта няма опасност от шоково поскъпване на горивата

България не може да внася руски суров петрол. Това означава, че страната вече няма право да подписва договори за доставка на нефт, с която и да е руска компания, а рафинерията в Бургас ще трябва да заработи с друг сорт суровина.

Забраната за внос на руски суров петрол няма да доведе до шоково поскъпване на горивата у нас, смята експертът Мартин Владимиров. По думите му рафинерията в Бургас отдавна е готова да работи с неруски нефт.

„Ако „Лукойл Нефтохим” спре работата си, защото е решила, че е икономически неизгодно, то държавата трябва да вземе контрола в свои ръце, както е ставало в няколко държави в Европа”, съобщи енергийният експерт Мартин Владимиров.  

Риск от шоково поскъпване на горивата не вижда и премиерът Николай Денков. Единствените възможни проблеми според него са известни логистични забавяния. „Оттук нататък дали ще има повишения зависи от международните пазари и от това дали „Лукойл” ще може да си достави нефт”, посочи той.

Гвоздейков: Няма риск държавният авиационен оператор да спре работа заради липса на гориво

Падането на дерогацията засегна и Държавния авиационен оператор след разпространената в четвъртък информация, че заради забраната за внос на самолетно гориво от „Лукойл”, правителствените самолети ще останат на земята.

Транспортният министър отхвърли тези твърдения. И поясни, че вече се изготвя нов договор с друг доставчик. „Да, „Шел” ще бъде новият доставчик, цените са идентични. Може да има леки разминавания, но те не влияят на бюджета”, поясни Георги Гвоздейков.

Шефът на авиационният оператор потвърди казаното. Писмото му до транспортното министерство било, за да се отпуснат пари за банкова гаранция, която от „Шел” искали, за да се подпише договорът.

„Това беше най-важното от цялото писмо. Тези средства трябва да бъдат осигурени веднага след подписването на договора. И тъй като аз ги нямам, министерството трябва да ги отпусне”, каза Златко Златев.

По-късно през деня стана ясно, че ДАО вече е подписал новия договор за доставка на авиационно гориво с Shell&MOH Aviation. Съгласно условията на контракта цената за тон е сходна с тази на предишния доставчик.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase