Тя разясни и ролята на граф Николай Игнатиев

„Не бих отишла на Шипка. Бих отишла на връх Свети Никола, където да се поклоня на падналите опълченци и руски воини, които са не само руснаци, а и украинци, финландци, както знаем”. Това заяви историкът проф. Евелина Келбечева в предаването "На фокус".

Здравчо Здравчев, наследник на велики българи: Липсва единение на народа ни

„За мен 3 март е най-абсурдната дата да бъде празник на България. Въпросът е много по-широк и по-дълбок. Това е датата на сключване на един предварителен договор между Османската и Руската империя”, заяви историкът.

Андрей Захариев: Нацията има нужда от традиции

„Никой не отрича, че руснаци са умирали по нашите земи, но не е вярна мантрата за освобождение и за малките братя християни, които да бъдат покровителствани”, обясни Евелина Келбечева. В България имаме 400 паметника на падналите чуждестранни воини за нашата свобода, допълни тя.

"Ние се вмъкваме в коридора за контрол на проливите, което е в интерес на Русия", каза историкът Келбечева.

„Може би договорът в Сан Стефано е дипломатически блъф, който Руската империя слага на масата, знаейки че няма да бъде приет. Фактът, че руснаците не организират временно управление в Македония, означава, че те много добре знаят, че България ще бъде разпарчетосана. България е окупирана от Руската армия, която издържаме тук и чак Берлинският договор намалява срока на окупацията”, допълни историкът Евелина Келбечева. 

"Забравяме великите думи на Апостола, който казва: „Този, който ни освободи, той ще ни пороби”, каза тя и допълни, че Левски е отхвърлил целия контрол на Русия върху българското освободително движение.

Камен Воденичаров: За 146 години България 4 пъти пренаписа историята си

Тя разясни и ролята на граф Николай Игнатиев. "Граф Игнатиев започва атака срещу движението за Българската православна църква, което води до признаването на българската нация. Може би това е най-големият успех на националната идея. Това не е включено в учебниците, допълни историкът. Тя каза за тенденцията, че има отказ откритията на историците да влязат в учебниците на децата. „Истината е казана. Академичната историография си е свършила работата. Някои медии отразяват постиженията на българските историци, но обществото няма истинското и дълбоко знание за цялата убийствена политика на руската империя”, допълни проф. Евелина Келбечева.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase