Това каза адвокатът и старши правен експерт в Антикорупционния фонд

„Веществени доказателства, касаещи главния прокурор, повече от логично е да не се намират във фактическата власт на прокурори, които са му малко или много подчинени”. Това каза в студиото на „Здравей, България” адвокатът и старши правен експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Лада Паунова: Парламентарната комисия не може да замести Прокуратурата

Коментарът му е по повод опасения, че може да изчезнат доказателства за корупция и влияние в съдебната система. Те са били събрани от имоти на Петьо Петров-Еврото в България и Гърция. Тези от Гърция са в Софийската районна прокуратура, твърди Янкулов, а тези от България – във Върховния касационен съд.

„Последната информация е, че съдия Талева, която е прокурор по разследване на главния прокурор или негов заместник, ги е изискала от СГП”, допълни правният експерт в Антикорупционния фонд. Според Андрей Янкулов „съществуването на някакви нормативни правила за боравене с веществени доказателства не е гаранция, че проблеми с тях при самото им съхранение не могат да възникнат”.

По думите му не е невъзможно нещо да изчезне, да се повреди или да бъде заменено.

Според адвокат Димитър Марковски, цялата налична информация от флаш паметите е трябвало да бъде описана и на хартия, преди да бъде регистрирана като официално веществено доказателство.

"Изначално да се знае какво е тяхното съдържание и обем, за да може да сме на 100% сигурни, че няма да има спекулации, че няма електронно да се изтриват файлове, да се премахват и така нататък", подчерта Димитър Марковски, адвокат.

Ако веществените доказателства по аферата "Осемте джуджета" съдържат данни за извършено престъпление от Борислав Сарафов, те ще бъдат предадени на наблюдаващия прокурор, преди да бъдат прехвърлени на специалния адхок обвинител. Това предвижда законът към момента.

"В този случай наистина път за саморазследване в самата институция „Прокуратура” е много малко вероятно да се очаква именно заради нивата на потенциална замесеност. Ако се касаеше за нещо по-дребно, някаква изолирана групичка, тогава би имало логика самата прокуратура да се занимава с това", посочи Янкулов. 

И макар да има техническа възможност да се провери дали всичко от електронния носител е прехвърлено на хартия, съхранението на веществени доказателства в папки също крие рискове, напомня адвокат Марковски. "Често тези веществени доказателства са обект на експертни изследвания и стоят у експертите. Там вече никой не може да гарантира на 100% какво става при експерта, защото сами разбирате следовател, разследващ полицай, прокурор -не може да седи в кабинета на експерта, който се занимава с изследването", категоричен е адвокат Марковски. 

Стотици папки с веществени доказателства се съхраняват в малки и неудобни помещения, казва още Марковски. Нерядко се налага магистратите с часове да търсят нужните им документи, преди да влязат в заседание.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase