Причината е липса на средства в огромни размери във Фонда за сигурност на електроенергийната система

Риск от драстичен скок в цената на тока през лятото. За това предупредиха от енергийния регулатор и ресорното министерство. Причината е липса на средства в огромни размери във Фонда за сигурност на електроенергийната система, непосредствено преди излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток.

Недостигът на средства може да доведе до скок в цените с около 20% или 3 стотинки отгоре на киловатчас за всеки абонат под формата на такса „задължение към обществото”, според председателя на парламентарната комисия по енергетика.

Дупката във Фонда за сигурност на електроенергийната система е в размер на 1 милиард лева. От ръководството му признаха, че през последните месеци са изплащали едва 75% от обещаните компенсации за бизнеса поради липсата на средства. През последните 2 години голяма част от парите във Фонда бяха използвани за компенсации за бизнеса поради завишените цени на природния газ и тока в резултат на войната в Украйна.

Възможен ли е проблем с цената на тока през лятото заради либерализацията на пазара

Дупка в размер на 1 млрд. лева във Фонда за сигурност на електроенергийната система може да доведе до рязък скок в цената на тока.

„Ако трябва да бъде платена през потребителите, това означава 20% скок в цената на тока за бита и за бизнеса”, заяви Делян Добрев, председател на Парламентарната комисия по енергетика.

Причината - предстоящата либерализация на пазара на ток, която ще засегне битовите потребители.

„Цената от 1 юли ще бъде определяна от Министерския съвет. Той ще определя базовата цена”, заяви Иван Иванов, председател на КЕВР.

Базовата цена е тази, която ще плащат битовите потребители. Тя ще бъде по-ниска от пазарната цена, на която електродружествата ще купуват ток. Законът предвижда разликата между двете да бъде платена със средства от Фонда. Там обаче няма достатъчно пари.

„Това означава, че трябва да върнем онзи ред към фактурата - задължение към обществото. Помните го. Последно там пишеше 18 лева, но сега трябва да напишем 30 лева”, заяви Делян Добрев.

Той посочи, че 20% увеличение в цената е около 3 стотинки на киловатчас потребление. Енергийният регулатор обаче смята, че средствата трябва да дойдат от другаде.

„Нямам мотивиран отговор, който да дам на потребителите, че цената им се вдига, за да има пари за преференциалните цени. Средствата могат да дойдат от републиканския бюджет”, смята Иван Иванов.

По думите на Делян Добрев обаче проблемът е хроничен и ако държавата отпусне 1 млрд. на Фонда, то догодина дупката пак ще се отвори. Към момента никой няма ясен отговор откъде да дойдат парите освен от сметките на битовите абонати.

„Активно работим и вярвам ще намерим решение”, заяви Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката.

„Аз мисля, че може да се преодолее. Това е криза, с която обикновено определени групи плашат хората”, коментира Иван Иванов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.