От миналата година досега той извършил общо 5 нападения с нож

Мъжът, заподозрян за убийството на 56-годишния Живко Борисов в добричкия парк „Св. Георги”, остава в ареста. В четвъртък 31-годишният задържан, за когото се предполага, че е с психични отклонения, намушкал с нож двама души. Единият от тях починал. Другият е с леки наранявания. 

Намушкаха двама мъже в парк в Добрич, единият почина

Две седмици преди убийството арестуваният е нападнал и друг мъж в Добрич. Пострадалият Емилиян Рачев отивал на гости, когато бил намушкан от непознатия за него мъж, с когото се разминал на улицата. „Никаква агресия не видях в него до момента, в който ме нападна”, разказа Рачев. 

От миналата година досега той извършил общо 5 нападения с нож. Никой от ранените обаче не го е разпознал, а единственият, който му оказал отпор и останал невредим, отказал да дава показания.

Съгражданите на убития Живко Борисов организирали бдение в негова памет. Един от първите свидетели на престъплението - Венцислав Великов, е сред инициаторите на демонстрацията. Той запита защо не е имало информация още след първото нападение, така че хората да могат да се предпазят сами.

„С убийството на Живко се развенча митът за спокойното място и спокойния град. Искаме повече осветление и по-сериозна охрана”, допълни Великов. Дъщерята на починалия настоява да разбере защо полицията не е арестувала агресивния мъж по-рано, което щяло да предотврати трагедията с баща ѝ. „Органите на реда не са си свършили работата. Имало е преди това същата ситуация и съответно, ако всичко беше организирано и свършено от компетентните лица, нямаше да се стигне дотук”, заяви Златина Борисова.

Мъж заля с киселина общинска служителка в Павликени

Минути след убийството на Живко Борисов, край детска площадка в парк „Свети Георги” 32-годишният Марин Добрев напада втори мъж, докато се разминават по пътека в квартал „Дружба”. „В момента на разминаването получих удар в основата на врата. Помислих, че е удар с юмрук, но се оказа, че е прободна рана. Без никакви индикации за нищо”, спомня си нападнатия Любен Георгиев. В тъмното той видял само силует. Подобни показания пред разследващите дал и нападнатият в края на февруари, съобщи директорът на ОДМВР ст. комисар Цветан Пировски. „Изрично е заявил, че не може да го разпознае и не може да вкара невинен човек в затвора, след като не може да го разпознае. Колегите установяват камера, където се вижда как той ходи с нож в ръка и минава покрай камерата точно около 5 минути след нападението”, посочва той.

Заподозреният обаче изчезва до фаталния 7 март, когато е арестуван в дома си. Марин Добрев живее сам, има криминално досие и многократно е подлаган на принудително лечение. Старите дела ще бъдат възобновени и приобщени към новото досъдебно производство. Ще се назначи и нова медицинска експертиза.

Срокът на принудителното лечение е 6 месеца, но може да бъде увеличаван след освидетелстване.

Репортер: Надежда Карапанчева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase