"Има дисонанс между желанията на хората и действията на правителствата", обясни Кънчо Стойчев

В световен мащаб производството на оръжие се е увеличило 9-10 пъти. То се продава най-вече в Азия и Близкия изток. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият зам.-военен министър Румен Кънчев.

Според него тези данни контрастират с тенденцията за намаляване броя на хората, които са готови да се бият за родината си. Темата е застъпена в проучване на „Галъп интернешънъл“. Според него 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война. 42 на сто обаче не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговорят. 

Данните за Европа сочат, че хората заявяват по-голяма готовност да се сражават за страната си при война, 60% от хората в държавите извън ЕС биха застанали на фронта. Това твърдят и 32% от руснаците, а сред украинците този процент е още по-висок - 62. В световен мащаб най-голяма готовност да влязат в битка за страната си са хората в Близкия изток - 73% и в Индия - 76%.

VOA: Опасността за жените журналисти е по-голяма, отколкото за мъжете

Кънчо Стойчев, социолог и президент на световната Асоциация “Gallup International“, каза, че когато се прави голямо международно проучване, въпросите трябва да се формулират ясно и просто. 

„Хората не искат война. Има дисонанс между техните желания и действията на правителствата”, обясни социологът. 

„Галъп интернешънъл”: Над 40% от българите не биха се сражавали за страната си

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase