Джил Байдън приветства носителките на наградата "Жени на смелостта" за 2024 г.

Има ръст на нападенията и заплахите срещу представители на медиите в световен мащаб. Това отчитат експерти и допълват, че опасността е по-голяма за жените журналисти, отколкото за мъжете. Това обаче не спира дамите. И въпреки опасностите, много от репортерките продължават да работят, става ясно от репортаж на Voice of America (VOA).  

Първата дама на САЩ - Джил Байдън, приветства носителките на наградата "Жени на смелостта" за 2024 г. Сред тях е и Агатер Атухейр - журналистка и адвокат от Уганда. Тя е възприемана като гласът на социалната справедливост. Работата ѝ е помогнала за постигането на промяна в страната, но на определена цена. Казва, че отразяването на новини за влиятелни хора крие и опасности.

"Преди бях безгрижен човек. Никога не съм мислила, че ще се притеснявам толкова много, че ще трябва да внимавам какво ям... През последните три години всеки ден си създавах врагове", споделя Атухейр.

Въпреки опасностите, тя е категорична, че ще продължи да говори открито. "Ако се страхувате, ще живеете с този страх завинаги. Кое е най-лошото, което може да се случи, ако говорите? Вероятно може да умрете, но поне ще сте вдъхновили някой друг да проговори", убедена е угандийската журналистка и адвокат.

IFJ: В Газа до момента са загинали почти толкова журналисти, колкото във Виетнамската война

В страни като Афганистан гласът на жените не се чува. Завръщането на талибаните на власт до голяма степен ограничава достъпа на дамите до медиите, както и пътуванията им и налага строги правила за обличане, които затрудняват работата им.

Тези, които успяват да работят, казват, че репортажите им имат силно въздействие. "Чувствах, че има шанс да повлияя на света по значим начин. Усещах, че мога да го направя като използвам емоцията, която се предава от фотографията, в комбинация със значението на снимката", казва фоторепортерът Корин Дюфка.

Тя е отразявалa конфликти и граждански войни, една от малкото жени, работили в тази област. 

Живот под прицел: Съдбата на жените в Афганистан след връщането на талибаните на власт

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase