Папката ще получи ПП-ДБ

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България” в сряда от 15 часа. По процедура папката трябва да получи кандидатът за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание.

Първият мандат - неуспешен

Припомняме, че днес на извънредно заседание парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател на България. Предложението беше одобрено от депутатите с 226 гласа „за”, един въздържал се и нито един против от общо 227 народни представители, присъстващи в залата.

През днешния ден се чу предложение от ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС да реализират втория мандат като национален с премиер, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. По-късно от партията на Бойко Борисов отговориха, че няма да участват в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, отхвърляйки призива на ПП-ДБ.

Борисов: Много исках да има правителство

След като съставянето на кабинет с първия мандат удари на камък, процедурата продължава с втори опит за формиране на правителство. Папката този път отива в ръцете на ПП-ДБ.

„Парламентарната група трябва да посочи лице, което може да е неин депутат, или народен представител от друга парламентарна група. Възможно е и изобщо да не е депутат, но трябва да отговаря на условията за такъв. На него му се връчва персонален проучвателен мандат”, коментира преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров.

Седемдневен е срокът на ПП-ДБ да направи опит за кабинет. Ако се провали, държавният глава ще пристъпи към връчване на последния трети проучвателен мандат на парламентарна група по негов избор. „Отиваме към избори и това беше ясно доста отдавна”, прогнозира проф. Киров.

Кирил Петков: Като не ви е харесало споразумението – да не го бяхте правили

Така президентът ще трябва да назначи служебна власт - за първи път по новите конституционни правила. За служебен премиер Радев ще може да избира между няколко ключови фигури в държавата.  

„Ако всички откажат, това е задънена улица - няма правителство и има конституционна криза. Сред тези хора има отговорни, все някой ще си каже, че няма как да създаде конституционна криза”, допълни преподавателят по конституционно право.

Според правилата съставът на служебния кабинет ще бъде определен от бъдещия премиер. „Няма държавен орган, който да принуди президента да подпише указ. Ако не го направи, то тогава ще бъдем изправени пред хипотезата на нарушаване на конституцията от страна на президента”, смята докторът по конституционно право Орлин Колев.

Идва ли нов служебен кабинет и кои са вариантите за премиер?

Ако няма съгласие за служебната власт, правителството в оставка няма правомощия да организира предсрочни избори, смята проф. Киров. И изтъкна, че конституцията не предвижда такава възможност.

Според Колев обаче опасност предсрочният вот да бъде блокиран - няма. „Не сме изправени пред такъв риск. Указът, с който се насрочват парламентарни избори, е един и той не подлежи на преподписване, а указът за служебно правителство е друг”, е неговото мнение.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase