Целта е да се пресече цикъла на предаване на властта по кръвна линия

Италия обяви разширяване в Сицилия и Неапол на програма, целяща да попречи на деца на мафиоти да тръгнат по пътя на своите родители. Според програмата такива деца ще бъдат отнемани от техните семейства, предаде АФП.

Създадена през 2012 г., тя има за цел да разбие цикъла, в който властта в мафиотските структури се предава от поколение на поколение по кръвна линия.

"Това е исторически момент в борбата срещу мафията", каза министърът на правосъдието Карло Нордио, който представи протокол, подписан от петима министри и от Конференцията на италианските епископи.

След бягство от затвора: Босът на една от най-жестоките италиански мафии е заловен (СНИМКИ)

Програмата "Свободен да избираш" е основана от съдията по дела за непълнолетни Роберто Ди Бела в Калабрия, където е базирана най-влиятелната мафия - "Ндрангета". Сега тя ще обхване и другите два големи бастиона на организираната престъпност в страната: Сицилия, където действа мафията "Коза Ностра", и Кампания - областта, чийто главен град е Неапол и където действа мафията "Камора".

Сицилия на Копола: Една разходка из острова на "Кръстникът" (ГАЛЕРИЯ)

"На осемгодишна възраст децата се учат да стрелят и продават крек", казва Киара Колозимо, председател на парламентарната комисия за борба с мафията.

Ди Бела заяви, че е имало случаи на деца, принудени да убиват майките си, за да защитят семейната чест. Но той е виждал и деца, "които все още имат светлина в очите си и се надяват на различен живот".

Италиански съд произнесе присъди срещу стотици предполагаеми мафиоти

От началото на програмата до момента около 150 деца са били настанени в приемни семейства или общности на тайни места в Италия, където се запознават с живота извън мафиотските кланове.

Според Ди Бела 30 майки са избрали да последват децата си, а седем от тях са станали сътрудници на правосъдната система.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Любомир Мартинов, БТА