Разказва „Дойче Веле”

Преди 3 години военните завзеха властта в Мианмар, слагайки край на 10 години демокрация. Оттогава бушува кървава гражданска война между хунтата и въоръжените съпротивителни групи.

Милиони хора се страхуват да не бъдат призовани в армията, мнозина се опитват да избягат в съседен Тайланд.

22-годишният Волей и 30-годишната му сестра Мей напускат дома си набързо, с малко дрехи, одеяла и лаптоп. Причината е, че се страхуват Волей да не бъде призован в армията в разгара на гражданската война. Днес двамата са в Тайланд, на място което не могат да разкрият.

„Плаках, когато се сбогувах със семейството си. Никога преди не съм се отделял от тях, но толкова се страхувах, че войниците ще ме хванат и отведат, че си тръгнахме. Беше много трудно”, казва Волей.

Десетки убити при нападение на армията на проява на опозиционери в Мианмар

Те прекарват два дни на път. Пресичат границата и влизат в Тайланд. Напуснали дома си, без да знаят дали някога ще могат да се върнат отново.

Преди 3 години военен преврат предизвиква въоръжено въстание. Военните нанесоха въздушни удари срещу собственото си население. В момента хватката на хунтата върху властта изглежда се колебае. Съюз от въоръжени бунтовнически групи са превзели много стратегически места.

Тези загуби подтикнаха генералите да наложат задължителна военна служба, която да принуди цяло поколение да влезе в гражданска война.

В тайландския град Мае Сот, близо до границата, Сан Аунг работи за новата Мианмарска фондация - правозащитна неправителствена организация.

Казва, че наборната служба принуждава младите да напуснат. Броят на хората, които бягат от страната, е скочил.

Нуанг Уйо също бяга от Мианмар. Преди три години той все още бил войник. Тогава военният преврат смазва демократичното движение в страната, брутално потушавайки протестите. Нуанг решава да дезертира. Той не се връща във военния лагер след почивен ден и влиза в нелегалност.

В Тайланд той се присъединява към други дезертьори и създава мрежа за помощ. Те искат да помогнат на други като тях да избягат, включително и на новобранците. В листовката им пише, че предлагат подкрепа за всеки, който търси изход.

Те трябва да пренесат листовките в Мианмар, тъй като на войниците там не е разрешено да имат мобилни телефони или да са в социалните медии.

Най-голямата опасност е, че всеки, който се опита да дезертира от армията, рискува да бъде екзекутиран на място.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.