Гласуването на младите хора може да обърне вота

2024 година е важна за Южна Африка. Не само, че страната отбелязва 30 години от началото на своята демокрация, но това е и година на избори. Според експерти изборите ще бъдат най-ожесточените досега. Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Кейт Бартлет в своя репортаж от Йоханесбург. 

Палеса Муса била затворена в  женски затвор в Йоханесбург през 1976 г., когато била само на 12 години, заради ролята си в борбата срещу апартейда. “Причината да ме доведат в затвора е, че ме намериха в къщата на Уини Мандела, където се учех как да използвам AK-47, за да защитавам страната си“, коментира Палеса. 

Тя си спомня своето въодушевление, когато Нелсън Мандела полага клетва като първия чернокож президент на страната през 1994 г. Но тридесет години по-късно Муса е разочарована от корупцията в управляващата партия. “Не ги е грижа за тези, които ги вкараха в парламента, забравиха за нас”, коментира тя за управляващата партия.   

Сега този някога брутален затвор е музей и дом на Конституционния съд, а всяка година тук се провежда фестивал за правата на човека с беседи, изкуство и музика, разказва Муса за сградата, в която била затворена. 

Водна криза в най-големия град на Южна Африка (ВИДЕО)

Много от хората, присъстващи тази година на фестивала за правата на човека, са така наречените “родени свободни“, защото никога не са познавали апартейда, казва Палеса Муса. 

Южна Африка ще проведе избори през май и анализаторите казват, че гласуването на младите хора може да обърне вота.  

Проблемът с глада в Нигерия става все по-застрашителен

“Младите хора трябва да разберат, че ако гласуват на тези избори, те ще могат да променят страната, те наистина имат способността да го направя", смята Теса Думс, директор на Rivonia Circle.    

Тридесетгодишният Унати Мзилени посещава семинар за млади гласоподаватели. Южна Африка се бори с 65% младежка безработица и многобройни проучвания прогнозират, че управляващата партия ще загуби мнозинството си за първи път.

“Регистрирах се да гласувам миналата година, използвах социалните си платформи, моя Instagram, Facebook, WhatsApp, за да агитирам младите да дадат своя глас. Искам да видя как нещата се променят в Южна Африка, как се слага край на неравенството, корупцията. Искам да видя промяна, вярвам в промяната”, казва 23-годишният Табанг Макгакве.  

Той казва, че демокрацията на Южна Африка си заслужава да бъде защитена за бъдещите поколения, разказва VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg