ООН предупреждава и за нарастващ риск от конфликти заради недостига на вода

Йоханесбург се сблъска с безпрецедентен колапс на водната си система, която засегна милиони хора. В Совето, в покрайнините на Йоханесбург, хиляди южноафриканци се редят на опашка, за да си налеят вода от цистерни. Това е сериозно предизвикателство за хората, които не знаят кога отново ще имат вода, пише Voice of America (VOA).

Според учените причината е изменението на климата, заради което реките и резервоарите в Южна Африка, а и в много други части на света пресъхват. Част от водата в Йоханесбург се губи и поради течове и остаряла инфраструктура.

Компютри четат мислите ни: Иновации в помощ на парализирани пациенти

ООН отбеляза Световния ден на водата, като посочи, че 2,2 милиарда души в света живеят без питейна вода. Развиващите се страни са най-засегнатите. В доклад хуманитарната организация Oxfam обвинява големи световни корпорации, че заграбват и замърсяват жизненоважни водни ресурси за сметка на местното население, предава Voice of America (VOA).

Според организацията те извличат вода от естествените източници за промишлена или селскостопанска дейност и внасят бутилирани вода, плодове, зеленчуци, месо. От Oxfam са анализирали 350 корпорации. Частният сектор обаче не успява да намали вредното си въздействие върху водните ресурси.

Нов закон в Тексас забранява подкрепа в университетите за хора от малцинствата и ЛГБТИ общността

ООН предупреждава и за нарастващ риск от конфликти заради недостига на вода. В изготвен доклад се казва, че правителствата трябва да си сътрудничат в борбата с изменението на климата и да включат в своите планове решаването на пробелема с недостига на вода, допълва Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Dariknews.bg/Voice of America