Петя Банкова е задържана за 72 часа

Софийската градска прокуратура повдига обвинения на част от задържаните в сряда седем души след акцията в Агенция "Митници", научи NOVA.  Обвиненията са за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова е с повдигнато обвинение и е задържана за 72 часа. Това стана ясно от думите на адвокатката ѝ Аделина Натина. "Повдигнати са ѝ обвинения за участие в ОПГ, която се занимава с търговия с влияние, подкупи, контрабанда на акцизни стоки. Заедно с нея са повдигнати обвинения на още трима души, които не са ни известни", подчерта Натина. 

По информация на NOVA обвинените са трима мъже, сред които Никола Николов-Паскал.“Ако тези лица имат някакви прякори, тя си е водила бележки - какви мерки взима относно разбиването на контрабандата за лица с прякори. На нас никой не ни обясни кой е Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов”, подчерта адвокат Натина.

Според прокуратурата групата е действала на територията на Хасково, Пазарджик и София.

Адвокатката на шефката на Агенция „Митници”: Банкова няма повдигнати обвинения

Обвинението срещу Банкова и другите три лица е за участие в организирана престъпна група, съществувала от юни 2022 г. до началото на април 2024 г.. Тя е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления, посочват от Софийска градска прокуратура. За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.

По думите на адвокат Натина е "бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев". "В неформален разговор служители на КПК ми казаха, че е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР. Предвид начина на работа в момента е много вероятно и той да бъде задържан", заяви Натина. 

Коцев официално не е коментирал твърденията на адвокат Натина. От прокуратурата също не коментираха дали това е така, а в съобщение до медиите заявиха, че по време на акцията са били извършени над 30 претърсвания.

Другите двама от обвинените в групата са от Хасково и по данни на местните се занимават с бързи кредити. Останалите трима, първоначално задържани, са освободени. Един от тях е заместник-шефът на митниците Людмил Маринов. Те ще бъдат свидетели по разследването.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase