При инцидента загинаха 12 българчета

Днес се навършват 20 години от трагедията край река Лим. На 4 април 2004 година между Биело поле в Черна Гора и Приполе в Сърбия автобус с 50 пътници излиза от планинския път и пада в буйната вода. 38 души се измъкват на косъм от смъртта, но 12 деца не успяват да се спасят.

Изодин Пушия от близкото село Гостун е един от първите, които се притичат на помощ. Споделя, че не се чувства като герой. И той, и приятелите му обаче, се хвърлят в придошлите ледени води, без да се замислят.

„Качих се над един клон над реката и скочих. Вадихме децата от люка, който беше на тавана на автобуса. После спря един камион, дадоха ни въжета. Единствената ми мисъл беше - трябва да извадим тези деца”, сподели мъжът.

Навършват се 20 години от трагедията в река Лим

Всяка година на 4 април Изодин идва, за да почете паметта на 12-е деца, които не успяват да спасят.

На мемориала Ангелите на Лим беше отслужен молебен, венци поднесоха вицепрезидентът Илияна Йотова, както и кметовете на Бело Поле и Приполе. Йотова благодари на местните хора, които без да мислят за себе си се хвърлят да спасяват българските деца.

„Саможертвата, която направиха тези хора може да бъде направена само от братя за братя”, коментира вицепрезидентът.

Съпругата на шофьора проговори след трагедията в Лим

На стотици километри оттук - в Свищов родителите, изгубили децата си във Водите на Лим вече 20 години се питат- какви ли щяха да са те днес.

„Беше голяма борба да променим наредбите в Закона за ученическите екскурзии и на превозите, автобусите и нощните преходи”, споделя един от бащите.

А Изодин Пушия се надява такива трагедии повече никога да не се повтарят.

СЛЕД КАТАСТРОФАТА С АВТОБУС С ДЕЦА: Трябва ли да се забрани на възрастни шофьори да превозват ученици?

ОГНЕН АД НА АМ "СТРУМА": 45 жертви при пожар в автобус край Боснек (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трагедията на "Струма" отвисоко (СНИМКИ)

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase