Това реши СГС

Софийският градски съд постанови „задържане под стража“ за директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Мярката за неотклонение "задържане под стража" беше постановена и за Стефан Димитров. Според прокуратурата има опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, а Петя Банкова може и да се укрие.

СГС поиска „задържане под стража” и за тримата по досъдебно производство от 2024 г. Прокуратурата поддържа искане по отношение на двамата присъстващи. Обвинението обаче нямаше искане към Марин Димитров, който точно преди заседанието се почувства зле и беше приет в „Пирогов”.

На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов с прякор Паскал.

Единият от тримата задържани при акцията в Агенция "Митници" е приет в "Пирогов"

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците. Според обвинението каналите са минавали през „Капитан Андреев”, „Кулата” и „Калотина”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на „Капитан Андреево”. От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия - Асен Василев. Никъде обаче не става ясно, казват адвокатите, дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

Акция на ДАНС и Антикорупционната комисия, обискираха дома и офиса на шефа на Агенция "Митници"

Адвокатите разказаха още, че бивш колега на Банкова от ДАНС я е запознал с един от двамата Димитрови. Докато била в Агенцията, тя имала няколко срещи със Стефан Димитров. Държавното обвинение твърди и че разполага с доказателства, че Петя Банкова и Стефан Димитров са обсъждали кадрови назначения в Агенция „Митници” в чатове помежду си. Темата на разговора била да се направят рокади в митниците, така че контрабандните канали да вървят безпроблемно. От обвинението обаче не показаха тези чатове в съдебната зала. Според защитата основната част от анонимните свидетели базирали показанията си на основата на твърдения като "чувал съм" и "до мен стигна информацията", което не давало реални доказателства, казват още адвокатите.

От прокуратурата посочиха още, че разполагат със снимков материал от СРС, който показва среща между Стефан Димитров и главния секретар Живко Коцев. На нея ставало ясно, че Коцев е получил подарък от Димитров - скъп часовник. Каква е причината за срещата и за подаръка не стана ясно, както и защо Живко Коцев не е бил привлечен към обвиненията.

Следващото заседание на съда е насрочено за 11 април. Дотогава Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase