Оцелелите продължават да се борят със страха и травмите

През 1994 г. Руанда става арена на жесток геноцид. В продължение на 100 дни са избити над 800 000 души. Геноцидът е предизвикан от реч на омразата, разпространявана по радиото от страна на екстремистките групи хуту срещу общността тутси. Много от оцелелите днес са травмирани и радикализирани.

Британска неправителствена организация с нестопанска цел, посветила дейността си на преодоляването на последствията от геноцида, управлява мемориални центрове в цялата страна. Целта е хората да намерят начин да излекуват травмите си и да научат повече за предотвратяването на такива ужасяващи събития.

Тихата война: Историите за огромното човешкото страдание в Конго (ВИДЕО)

„Използваме програми, за да образоваме хората на тема мир. Чрез тях помагаме да се разбере миналото, но също така изграждаме умения и ценности, благодарение на които се развива критично мислене, съпричастност и лична отговорност“, казва Фреди Мутангуха, член на организацията.

ЮНЕСКО посочва липсата на образование като една от причините за геноцида, заявявайки, че хората се настройват едни срещу други чрез дезинформацията. Организацията е признала и четири мемориални обекта в Руанда за световно културно наследство.

„Те трябва да бъдат запазени, защото това, което се е случило тук, е от значение за цялото човечество. То е едно черно петно върху всеобщата съвест“, казва генералният директор на ООН Одри Азуле.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America