Конфликтите в страната са причина за смъртта на деца и възрастни, глад и разселване на милиони

Тихата война – историите за човешкото страдание в Конго. Към 2023 година Демократична република Конго е дом на 6,9 милиона вътрешно разселени хора по данни на ООН.

„Животът беше добър тук, просто войната го унищожи“, разказват местните жители. Те споделят, че правителството на Конго трябва да направи всичко възможно, за да спре войните. Хората са уморени, децата умират по пътищата от изтощение, родителите им също, продължават разказа си те пред Voice of America в поредицата „52 истории”.

Нджике Кайко е говорител в армията на Конго. Той разказва, че Руанда е противникът и върху нея трябва да бъдат наложени санкции.

Президентът на Конго Феликс Чизекеди заявява пред ООН: „Участието на Руанда и нейната отговорност за трагедията, която преживява моята страната и моите сънародници, живеещи в районите на окупирани от руандийската армия и техните съюзници от М-23, вече не са под съмнение.“

Президентът на Руанда Пол Кагаме отговаря: „М-23 трябва да се върнат там, откъдето са дошли.“

Освободиха 137 отвлечени от училище деца в Нигерия (ВИДЕО)

„Има много достоверни доклади за подкрепа на въоръжени групи от всички страни, включително М-23“, казва държавният секретар на САЩ Антъни Бликнен. Той посочва, че позицията на САЩ е ясна – тази подкрепа трябва да спре за всяка въоръжена група.

Активисти, борещи се за човешките права, казват, че войната е средство за постигане на власт, защото може да донесе определени облаги. Те посочват, че светът е наясно, че щата Северно Киву е богат на минерали, а различни партии се стремят да протегнат ръцете си към  тези богатства. Активистите допълват, че точно това е движеща сила за конфликтите в региона.

Проблемът с глада в Нигерия става все по-застрашителен

От своя страна руанцииските власти посочват, че лицата, които отправят тези твърдения са правителството на Конго, бивши военни и част от гражданското общество, които открито заявяват враждебността си към Руанда. Те посочват, че Руанда е изкупителна жертва за властимащите.

Хуманитарни служители казват, че ситуацията в Северно Кибу е много тревожна. Те допълват, че липсват лекарства и медикаменти. В здравните центрове се грижат за много жени и деца, които освен от заболявания страдат и от недохранване.

„Има четири основни причини за войната - съществуването на онези, които насилствено искат конгоанската националност. Второ, има хора, които търсят земя, за да живеят, земя за земеделие и отглеждане на добитък. Трето, има такива, които търсят власт. Те използват сила и убиват хора, за да я получат. Войната се превърна в стъпка към властта. Четвъртата причина е известна на целия свят - страната е богата, особено в щата Северно Киву всеки иска да заграби минералите в региона”, посочва един от активистите. 

Планините в източната част на Демократична република Конго са богати на злато, което от години, заедно с други ценни минерали, се пренася контрабандно в съседни страни. Експерти казват, че незаконната търговия отдавна подхранва десетките въоръжени групировки, които тормозят региона от десетилетия. 

Жителите на Конго споделят за лишенията и тормозът, на който са подложени ежедневно.

Техните истории гледайте във видеото на Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase