Асен Василев очаква постъпления от 3,9 млрд., а разчетите на наследничката му показват друго

Един от въпросите, които привлякоха вниманието в последните 24 часа, е губят ли се 3 милиарда лева от фискалния резерв на страната и къде са тези пари. Повод станаха думи на новия финансов министър Людмила Петкова. Предшественикът ѝ Асен Василев обяви, че оставя почти 10 милиарда. Проверката на служебния министър показва значително по-малка сума.

Всъщност, всичко зависи от това към коя дата се изчислява размерът на резерва. В рамките на всеки месец там има движения. Така се стига до драстичното разминаване – резервът за Василев да е 9.9 млрд. лв., а за Петкова – под 7 млрд. Сметките на вече бившия финансов министър, оказва се, били към края на март, а справката на служебния - към 9-и април. Въпросът е какво е харчено в тези няколко дни.

Финансовият министър: Фискалният резерв е с почти 3 млрд. по-малко от обявения от Асен Василев

Още вчера новата власт във Финансовото министерство потвърди, че от резерва са платени дълговете на „Топлофикация София” – над милиард и половина. Според Василев от сметката са извадени още милиард и половина за пенсии. По негови сметки до края на април се очакват от данъци и други плащания в резерва да влязат 3,9 млрд. Според новото ръководство на ресорното ведомство обаче около 1 милиард от очакваните постъпления са под въпрос.

Петкова коментира за NOVA, че в случая не става дума за губещи се милиарди – въпросът е принципен и според нея е важно, когато посочваш дадена сума, да кажеш и че тя е към края на миналия месец. В противен случай, на нея днес би ѝ се наложило да обяснява как е изхарчила 3 млрд. от вчера досега.

Чаканите от Василев почти 4 млрд. лв. постъпления, които да покрият харчовете, са под въпрос, съобщиха за NOVA от Финансовото министерство. Причината - планирани приходи от БЕХ може и да не се случат и така в края на април резервът ще с един милиард по-малко от сметките на Василев.

Парите на държавата: Откъде идва разминаването в изчисленията на Василев и Петкова

Спорът от финансовата сцена се прехвърли на политическата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се оказа подведен от отчетите на Асен Василев по време на общото им управление довчера и напомни за старо негово правило.

„Винаги сме държали да има мазнинка, да има резерв, да има пари в държавата и да не се изхарчва всичко. Това е народна мъдрост. Примерно, който нож вади, от нож умира. Който пачки вади, от пачки умира”, каза Борисов.

И от пачките - обратно към фискалния резерв. От ПП-ДБ обясниха, че има текущи разходи и текущи приходи и обикновено първо идват разходите.

„Какво се случва? Случва се това, което президентът ни даде като заявка, че ще прави. Продължава се комуникацията, с която се опитва да се страхува населението. За това, че държавата ще фалира. Тя е в отлично финансово състояние и оттук нататък отговорността за това как ще продължи да се развива е на служебния кабинет”, посочи Венко Сабрутев.

„Има един момент, в който тези средства в единната сметка са около 6 млрд., след което тя се попълва с близо 4 млрд. приходи, които идват след разходите”, уточни Георги Ганев.

Спорове в парламента: Колко е фискалният резерв на страната?

От „Възраждане” прогнозираха, че на следващото правителство ще му е изключително трудно да се справя с финансите след Асен Василев. „Всичко това беше направено от страна на Асен Василев с идеята да се изпълни неговият фетиш за 3% дефицит”, коментира Костадин Костадинов.

За да се излезе от ситуацията кой е прав и кой крив - Петкова или Василев, в петък от БСП чакат новия вицепремиер и финансов министър в парламента, за да отговори колко е харчено и какво всъщност се чака да влезе в хазната до края на април. „Така се прави - викаш министъра в парламента, той дава информацията и тогава правим заключенията и коментарите”, заяви Корнелия Нинова.

От „Има такъв народ” коментираха в социалните мрежи. Според лидера на партията Слави Трифонов хората, които са ни управлявали са изгубили над 3 млрд. от нашите пари. ДПС запази мълчание по темата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.