Депутатите се скараха за парите в бюджета

Нов скандал в парламента. Депутатите се скараха за парите в бюджета. Това се случва след като вчера новият финансов министър Людмила Петкова отчете, че фискалният резерв е в размер на 6,7 млрд. лв., а не обявените от Асен Василев 9,9 млрд. лв.

Анализ на това къде е разликата от 3 милиарда, освен във Финансовото министерство, започна и в кулоарите на парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува вече бившия финансов министър Асен Василев. 

„Парите ги няма! Само преди два-три дни ви казах, че НС трябва да прояви характер, както и правителството. Да се вслушаме в доклада на МВФ - да спрем тези безумни харчения на пари”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той каза още, че е бил подведен от отчетите на Василев по време на общото управление.
„Ние винаги сме държали да има мазнинка в държавата, да има резерв и да не се харчи всичко. Това е народна мъдрост: „Който нож вади - от нож умира. Който пачки вади - от пачки умира”, допълни Борисов.  

Парите на държавата: Откъде идва разминаването в изчисленията на Василев и Петкова

В кулоарите от ПП-ДБ защитиха бившия финансов министър. „Проблем с фискалния резерв няма. Издадохме държавата в отлично финансово състояние”, подчерта Венко Сабрутев.

Въпреки обяснението, от „Възраждане” също заподозряха Василев в лъжа. „Всичко това беше направено от страна на Асен Василев – да си изпълни неговия фетиш за 3% дефицит”, коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

„В петък сме извикали министъра на финансите. Така се прави – викаш финансовия министър в парламента, той дава информация и тогава правим заключения и коментари”, категорична беше лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase