Вижте как се приготвя този вид пиво

Бирата засища, също както хляба. Но какво се случва, ако комбинираме двете? Един занаятчийски пивовар в Берлин прави бира от  хляб и поглежда към историята за вдъхновение.

Обикновено бирата съдържа малц, хмел, вода и мая. Но има и по-нестандартен вариант – хлебна бира - пиво от стар хляб. Майсторът на този вид бира Микаел Лебке използва печива, предназначени за изхвърляне, за да вари безалкохолна бира.

„Разработихме идеята, защото хранителните отпадъци и устойчивото потребление са важни за нас. Много от хляба, който се произвежда, служи за храна на прасета или пълни инсталации за биогаз. Това е жалко. Затова решихме да превърнем хляба в бира”, споделя Лебке пред „Дойче веле”.

Изкуствен интелект предсказва вкуса и качеството на бирата

Необходими са около 75 кг хляб, за да се произведат 27 000 хиляди бутилки хлебна бира. Майсторът пекар Тео Кьостер обаче казва, че не всеки хляб може да се превърне в бира.

„Трябва да е хляб без други съставки, освен зърно. Стафиди, ядки или маслодайни семена няма да ферментират надеждно и ще развалят вкуса на бирата”, казва Кьостер.

Хората правят хлебна бира от векове. През последните години тя преживява ренесанс и вдъхновява производителите на крафт бири. Първата стъпка е натрошаването на стария хляб и постигането на първоначалната каша. Във вана се смесва вода със смлян малц. Целта е да се активират ензими, които превръщат нишестето в захар – това отнема около час. Особеното при тази бира е, че се добавят 5% хляб, след което кашата се изпомпва в пречиствателна вана, където течността се отделя от твърдото вещество. Въпросната течност се нарича бирена мъст. После се добавя маята, която по принцип превръща захарта в алкохол, но не и при хлебната бира.

„За производството на безалкохолната хлебна бира използваме специален вид мая за ограничена ферментация. Захарта остава в бирата, което не създава много алкохол”, обяснява Лебке.

След края на ферментацията, следва бутилирането и бирата е готова за продажба.

Още по емата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase