Въвеждат приложение, в което всеки къмпингуващ ще може да обозначи къде се е позиционирал

Над 80 каравани трябва да бъдат отстранени, след като институциите стартираха проверки за правомерното им поставяне. Ако не бъдат преместени, следват глоби. За правилата и санкциите - разговор с председателят на Българско кемпер общество и съавтор на Националната стратегия за къмпиране Йордан Ибришимов. 

"Буквално от няколко дни имаме нова версия на старата Наредба за къмпиране, която за съжаление или за радост, не можа шест години да влезе в сила заради това, че получи над 600 отрицателни становища от експерти и граждански организации", заяви Ибришимов. 

Председателят на Българско кемпер общество съобщи, че се въвеждат нови дефиниции и се облекчава административната тежест за обособяване на места за къмпиране. "Въвеждат се дефинции, които досега ги нямаше в законодателството", допълни той. 

Започват проверки срещу нерегламентирано къмпингуване

"Въвежда се една електронна система, за която има изискване към Министерството на електронното управление. Чрез това приложение всеки къмпингуващ ще може да обозначи къде къмпингува и да плати такса за сметоизвозване и устройване на места на общините", посочи Ибришимов. 

По думите му до момента не е ясно къде е законно да се къмпира. Очакванията са новата наредба да разреши този казус и да обособи ясни правила. 

От петък до вторник по Южното Черноморие са констатирани 80 нарушения. Връчени са разпореждания караваните да бъдат премахнати в рамките на 24 часа. Ако не бъдат отстранени, се съставя акт за административно нарушение. Глобата е от 1000 до 3 000 лева.

Изтича срокът за доброволно премахване на незаконни каравани по Черноморието

„Има паркирани каравани и кемпери върху плажната ивица, върху дюни, върху държавен горски фонд и земеделски земи без необходимите за това документи. Три сондажа за вода - единият, от който върху плажна ивица. Беззаконието води и до друго беззаконие, което вече води до опасност за човешкия живот”, обобщи областният управител на Бургас Пламен Янев резултатите от проверките досега.

Проверките няма да бъдат кампанийни и ще продължат през целия летен сезон.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase