NOVA разполага с видео и снимки на извършителя

За първи път в българската история поругаха гроба на водач на православната църква. На два пъти в последните дни вандали са посегнали на гроба на патриарх Неофит пред столичния храм „Света Неделя”. Тази нощ мъж свали кръста и опита да скъса траурните знамена. В събота е било е счупено и кандилото, поставено при последния дом на Неофит.

В 23:37 ч. в понеделник мъж с уверена крачка се отправя към гроба на патриарх Неофит. 10 секунди - толкова му отнема да премахне кръста. Видеокамерите заснемат и опита да свали паметна плоча от входа на храма. След неуспеха - мъжът опитва да скъса и траурните знамена.

„Оскверняване гроба на Негово Светейшество се случва вече за втори път. В събота срещу неделя беше счупен фенерът, който постоянно гори. Сега беше счупен кръстът, самата конструкция на гроба е изместена. Мраморната плоча е счупена”, каза викарият на Софийския митрополит епископ Поликарп.  


В късния следобед записите са били предадени на МВР. От Църквата посочват, че това далеч не е първият случай на вандалски акт в и пред храма. „Наблюдавали сме опити за поругаване на гроба на екзарх Стефан и на софийския митрополит Партений. Там доста често хора приспиват, правят си бивак и някакви удобства за през нощта”, обясни предстоятелят на храм „Св. Неделя” отец Николай Георгиев.

Поругаха гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО+СНИМКИ)

„За жалост, в полицията се събират само документи и папки, които касаят посегателствата срещу „Света Неделя”, но няма никакво разрешение - нито наказани, нито хора, които могат да бъдат подведени под отговорност”, добави епископ Поликарп.

След вандалския акт духовенство прочете заупокойна молитва. „Ние не мразим личността, извършила това, а грехът. Ние обичаме всички и се молим за вразумление”, посочи отец Николай.

Вярващите не намираха думи и дори не успяваха да повярват, че това се е случило. Вандалският акт в центъра на София породи и въпроси - за това дали трябва да има физическа охрана на мястото, или ограда край гроба.

„Ако физическата ограда може да спре някого, това означава, че не сме си свършили добре работата. Според мен е по-добре паметникът да е достъпен за всички, за да могат онези, които идват с мир, да се поклонят”, поясни предстоятелят на храм „Св. Неделя”.

От Църквата не изключват възможността да се помисли за по-сериозна охрана.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase