Ще му бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза

37-годишният мъж, който поруга гроба на патриарх Неофит, е с повдигнато обвинение. Той е арестуван в района на НДК няколко часа след като от храма „Св. Неделя” са предоставили на полицията записите от видеокамерите. Мъжът не е дал обяснения за действията си, няма и криминално досие. Търсят се негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване. Ако се окаже невменяем, от прокуратурата ще поискат принудителното му настаняване за лечение.

„На 16 април на телефон 112 е получен сигнал в Първо районно управление, че е осквернен гробът на патриарх Неофит пред храм „Св. Неделя”. Около четири-пет часа по-късно лицето беше установено и задържано. Това е 37-годишен, който води скитнически начин на живот, не е известен на МВР до момента. Същият видимо има някакви психични отклонения. Материалите веднага са докладвани на Софийската районна прокуратура”, каза зам.-началникът на Първо районно управление комисар Георги Гечев.

Поругаха гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Събрани са достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице. С постановления на наблюдаващия прокурор то е привлечено като обвиняемо за това, че на 15 април след 23:00 ч. е осквернило гроба на патриарх Неофит”, добави той.

Първи кадри от момента на поругаването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Наблюдаващият прокурор е постановил задържането на мъжа до 72 ч. По делото не са налични писмени доказателства за негово психическо заболяване.

„С оглед установяване вменяемостта на дееца, е оказано изготвянето на съдебно-психиатрична експертиза. Мярката ще бъде разгледана от Софийската районна прокуратура на 18 април”, обяви още говорителят на СРП Николай Николаев.

Задържаха мъжа от кадрите, който поругава гроба на патриарха (СНИМКА)

Той поясни, че за оскверняване гроб на покойник се предвижда наказание в срок до три години или пробация и глоба от пет до десет хиляди лева.

„Ако се окаже невменяем – ще се окаже, че няма извършено престъпление, тъй като деянието е невиновно осъществено, но са предвидени различни законови хипотези, ако лицето е опасно за обществото”, допълни Николаев.

Ще бъдат ли предприети допълнителни мерки за охрана на гроба на патриарх Неофит

Според комисар Гечев мъжът не е оказал съпротива при ареста си и не е обяснил защо е извършил тези действия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase