Вижте историята на Мария Вронска и нейния екип

26-годишната Мария Вронска е трето поколение активист, който се бори за правата на животните в Украйна. Преди 20 години нейната баба отваря приют в Киев, в който е помогнала на близо 700 животни, разказва Voice of America.

Обитателите на приюта днес са спасени от градове и села, намиращи се на фронтовата линия. Част от тях са с огнестрелни рани, а Мария и екипът ѝ успяват да им помогнат. В момента в едно от убежищата има около 86 животни.

Над 200 екзотични животни загинаха при пожар в зоопарк (ВИДЕО)

На 29 март 2024 г. Вронска, заедно с още няколко доброволци от Украйна, получи украинската награда за защита на животните.

За втора година благотворителната фондация U-Animals провежда церемония, на която присъстват и депутати от парламента, които са част от Humane Country Interfessional.

От фондацията разказват, че това е техният начин да благодарят на доброволците и да покажат, че ценят работата им.

Мередит Уитни, вицепрезидент на Международния съвет за възстановяване на дивата природа, е част от журито, избрало десетимата наградени от общо 1200 кандидати.

Котките, които остават без дом в Украйна: Доброволци намират осиновители на животните (ВИДЕО)

„Смятам, че Украйна служи като модел за подражание, като ярък пример за човечеството в грижите, които полага за защита и спасяване на животните“, казва Уитни.

Вронска споделя, че за нея и екипът ѝ наградата е висока оценка на труда им, което дава сила и вдъхновение.

Тя разказва, че управлението на приюта е трудна задача, тъй като разходите са много, а финансовата подкрепа е спаднала с 60% през последните две години. И въпреки това, доброволците продължават да се грижат за стотици животни, останали без дом, разказват от Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America