Банковата сметка за самолетите била под контрола на Министерството на отбраната, увери той

Първите осем изтребителя F-16 Block 70 ще дойдат до края на следващата 2025 година. Това каза след края на заседанието на Комисията по отбрана в Народното събрание служебният военен министър Атанас Запрянов.

По думите му два самолета F-16 ще ни бъдат предадени от САЩ до края на тази година, но ще останат там за обучение на техните пилоти. Ще се произведе и още един самолет, който заедно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 г., добави Запрянов. 

Съби Събев: През 2025 г. ще започнем въздушния контрол с новите Ф-16

Следващите три самолета ще дойдат второто тримесечие догодина. Последните два изтребителя - до края на годината, обясни служебният министър.

Димитър Недялков: Войната е бизнес, за съжаление

„По този договор ние плащаме само това, което сме получили”, изтъкна Атанас Запрянов. Ако дойде тренажор, ние го проверяваме, тестваме, подписват се приходно-разходни документи и от нашата сметка сумата се плаща с наше разрешение. Банковата сметка, разкрита във Федералната резервна банка на Ню Йорк, е под контрол на Министерството на отбраната, посочи министърът.

Руският посланик в САЩ с предупреждение за F-16

Комисията по отбрана на днешното си заседание одобри Законопроект за ратифициране на международен договор за Изменение и допълнение № 2 на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“, внесен от Министерския съвет.

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Нелли Желева