Той смята, че е реалистично страната ни да бъде регионален ремонтен център на бойните машини „Страйкър"

„Тезата на БСП, че военният министър Тодор Тагарев може да въвлече България във война, е фалшива”. Това заяви първият национален военен представител в Алианса ген. Съби Събев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. Думите му са по повод искането на оставката на министъра от страна на БСП и множеството критики към него, дори и след връщането му от посещение в САЩ, където се запозна с изграждането на платените от България изтребители Ф-16.

„На тези, които развиват тезите за приземяване на българската военна авиация, ще кажа, че много по-рано трябваше да се закупят американските изтребители. Българското небе няма да остане без охрана. Мисля, че към средата на 2025 г. ще може да започнем въздушния контрол с новите самолети Ф-16”, каза Съби Събев.

Тагарев: При визитата ми в САЩ обсъдихме разполагането на ПВО и противокорабни ракети у нас

Хипотетично, страната ни може да поиска разполагането на 1-2 батареи противокорабни ракетни средства в района на Бургас или на Варна, обясни бившият генерал. „Може би трябва да поискаме 1-2 батареи „Патриот”, за да усилим нашата противовъздушна отбрана в източното направление. Във Варна и в Бургас имаме по-стари комплекси ПВО”, каза ген. Събев.

Той смята, че е реалистично страната ни да бъде регионален ремонтен център на бойните машини „Страйкър”. „Говореше се за Велико Търново, но не мога да кажа точно”, заяви ген. Съби Събев.