Според данните в четвъртък от обяд до вечерта са изстреляни 1100 ракети

Хиляди декари със земеделска продукция са били унищожени при градушката, която удари Централна България в четвъртък. Съсипани са ниви с пшеница и царевица, розови масиви, както и много зеленчукови и овощни градини.

Според данните на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" в четвъртък от обяд до вечерта са изстреляни 1100 ракети. В сравнение - общо изстреляните в страната за предишните две седмици са били около 200. 

На много места в Пловдивско, Старозагорско и Сливенско денят започна с равносметка - може ли нещо изобщо да бъде спасено. „Такова нещо не съм виждала, половин час валя едър лед. Всичко е унищожено”, разказа Софийка Колева.

Улиците побеляват, а хората гледат със страх към небето и реколтата си. „Изкарвах всичко за семейството си. Сега няма нищо – плодовете и зеленчуците са унищожени”, каза Анастасия Чолакова.

Вместо да берат рози в село Баня, стопаните вече правят сметка, колко голяма е загубата. „Имаме около 2 хиляди декара трайни насаждения. Това е много и като мине една такава градушка, те връща 5 години назад”, споделя Мариан Курдов.

Порои и градушки нанесоха щети на земеделски земи в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Така е в десетки населени места. В Зетьово са унищожени около 5 хиляди декара царевица и слънчоглед. „Състоянието е плачевно. Всичко ще е за сметка на земеделците. Имаме ракетни площадки, но пак имаше сериозна буря”, обясни кметът на селото Иван Ганев.

Синоптиците обясняват, че подобни суперклетки, каквато е причинила вчерашните градушки, са нормални за България. Според Агенцията "Борба с градушките" ако на са се били намесили щетите са щели да бъдат много по-големи.

В 7-дневен срок стопаните могат да подадат заявления експертни комисии от областните дирекции „Земеделие” да обследват пораженията, за да могат след това да получат обезщетения.

Видео: Моята новина

Повече гледайте във видеата. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase