Разказва екип на „Дойче веле”

В Гърция сувлаки е името на месото, изпечено на шиш. Много популярен вариант е гирос - със свинско или пилешко, сервиран в плосък хляб. Тази любима улична храна произхожда от турския кебап. Какво обаче прави един гирос наистина автентичен? Отговорът потърси екип на „Дойче веле”.

Хлебната бира – модерната безалкохолна напитка (ВИДЕО)

Обикновено гиросът струва няколко евро. Едно от най-популярните места, където може да го намерите е атинският квартал „Неос Космос”. В едно от заведенията там сервират традиционното гръцко ястие от над 30 години. Маринос Мартопулос е един от екипа от общо трима души, който сега управлява магазина. Според него пресните съставки са ключът към успеха. Казва, че класическото сувлаки трябва да се поднася само с домат и лук, без сос, пържени картофи или дзадзики.

Други популярни видове сувлаки са: каламаки (пилешко или свинско месо, нарязано на кубчета и изпечено хоризонтално на шиш) и кебап, (кайма, изпечена на шиш).

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase