Много треньорски методи стресират и депресират младите

Едва 37% от спортистите тренират без върху тях да бъде упражнявано насилие. 54% са подложени главно на психологическо насилие от съотборници, треньори и родители, а 10% са жертва на всички форми на насилие.

“Държавен план 14,25”: Как ГДР принуждавала спортистите да вземат допинг

„Данните са наистина смущаващи. По мое мнение дори в днешно време треньорите продължават да бъдат поддръжници на старата школа. Продължава това отношение, подход чрез дисциплиниране и вменяване на страх, вина и срам у спортистите. Повечето хора свързват думата „насилие” с физически акт, но истината е, че в спорта има страшно много психологическо насилие”, коментира в студиото на „Социална мрежа” спортният психолог Теди Ангелова.

Кой е новият забавен спорт, подходящ за всяка възраст

Според нея в практиката й е срещала случаи,  при които треньори обвиняват трениращите, като именно това, е вид психологическо насилие. „Треньорът преди състезание им казва „за нищо не ставаш, не тренираш добре, не трябва да се явяваш на състезание, само ще ме изложиш, ти си глупак, бавноразвиващ”. Това е именно вменяването на страх и на срам.  Дори има случаи, при които треньорът спира да говори на детето, когато то не успява да постигне нещата, които се изискват от него”, каза Ангелова. По нейни думи децата споделят, че игнорирането от страна на треньорите, е най-страшното изживяване за младите спортисти, като това е психическо и емоционално насилие.

Танцът - начин за справяне с ужаса от преживяно насилие (ВИДЕО)

„Също има примери, при които съотборниците се сравняват, особено при колективните спортове. Това нанася големи психологически травми, тъй като децата не обичат да бъдат сравнявани”, обясни спортният психолог и поясни, че в голяма част от случаите, насилието идва от дома, където родителите прехвърлят своите „болни” амбиции върху децата си.

„Психологическото насилие води до паник атаки, обсесивно-компулсивно разстройство, депресия. Голям процент от случаите, жертвите на насилие, се превръщат в насилници”, каза още Ангелова. Според нея първите сигнали за психологическо насилие, са когато детето рязко се затвори в себе си, понижи успеха си в училище, спре да общува със семейството и приятелите си.

„Има и физически белези – кошмари вечерно време, или когато преди състезание започва да изпада в паника , да плаче, да има болки в главата, висока температура и други физически симптоми”, твърди психологът.  Ангелова съветва родителите да разговарят със своите деца по трудните теми.

„Съществуват и треньори, които си позволяват физическо насилие, върху децата спортисти.  Те са били възпитавани и тренирани по този начин. Тези треньори не си дават сметка, че това е насилие, те смятат, че го правят за добро, за да има добър краен резултат”, убедена е тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase