Силните ветрове изпочупиха прозорци на високи сгради и повалиха дървета

Най-малко четирима души загинаха при силни гръмотевични бури в Тексас, съобщиха местните власти.

Бурите повалиха дървета и оставиха без електричество близо 900 000 домакинства, служби и магазини в района на Хюстън. Мощните пориви са били със скорост от 160 километра в час. Изпочупени са и прозорци по фасадите на небостъргачите в града.

„Останете по домовете си. Не пътувайте. Тъмно е, има много дървета, които са паднали върху пътищата. Утре не ходете на работа, освен ако не сте служител в спешните служби. Училищата ще бъдат затворени. Погрижете се за децата си”, призова кметът на града Джон Уитмайър.

Предупреждения за внезапни наводнения и силни гръмотевични бури бяха издадени за множество окръзи, като за вечерта се очакваха възможни разрушителни ветрове и дори торнада.

 

"Потърсете подслон, ако сте на пътя на бурята. Насочете се към най-ниския етаж!", предупреди службата в социалната мрежа "Екс". 

Улиците са наводнени, а в целия район има съборени дървета и електропроводи. Местна телевизия показа кадри на изпочупени прозорци на офис сграда в центъра на Хюстън и стъкла, пръснати по улицата.

Градските власти призоваха жителите да не се движат по пътищата, тъй като много от тях са непроходими, а светофарите не работят. 

Заради лошото време бяха прекратени полетите на двете големи летища в Хюстън. На Междуконтинентално летище "Джордж Буш" бяха регистрирани постоянни ветрове със скорост над 96 км/ч.

Над 870 000 потребители са били без електричество в окръг Харис, (където е и Хюстън), и в околностите му. Там живеят над 4,7 млн. души. Отменени са учебните занятия. Лошото време създаде сериозни проблеми и в други южни щати. 250 хиляди души са без електричество в Луизиана.

Снимки: БТА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase