Според него разликата между възнагражденията в България и Люксембург е пет пъти

Около 1080 лева трябва да бъде минималната заплата. Трябва да има минимални заплати по образователни степени - основно, средно и висше. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Минималната заплата: Синдикатите настояват тя да стане 1080 лв. от 2025 г.

"Когато средната расте с 12-13%, минималната следва да порасне с 15. Не сме доволни, защото трябва да се тестват през заплатата за издръжка и да участват социалните партньори в нейното изчисление", допълни той. 

Костов: Над 30% от българите трябва да избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално

Според него разликата между минималната заплата в България и Люксембург е пет пъти. "Разликата в цените ни не е такава, нито в производителността. Не могат да се обяснят такива различия и при средните доходи. В България трябва да работим до 7 май, за да изкараме минимална заплата в Люксембург", посочи той. 

Той коментира и недоволството на ВУЗ-овете. По думите му първите 80 млн. вече са по сметките на ректорите. "Имаме подписите на повечето партийни лидери - там пише, че до 30 юни средствата ще бъдат намерени. Оставаме в протестна готовност, ако не се осигурят парите. Средствата може да дойдат от актуализация на бюджета и намаляване на капиталовата програма, както и от потенциално завишени приходи", подчерта Костов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase