Според него става дума за хората в риск от бедност и социално изключване

Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30% в България. Голяма част от тях не могат да отопляват жилищата си пълноценно - избират дали да живеят на топло, или да се хранят нормално. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

ЦЕНАТА НА ЖИВОТА: 2616 лева са нужни, за да живее нормално тричленно семейство

„65% от работещите в България не могат да достигнат нетния размер на издръжката на живот - 1454 лева. Още по-притеснително е, че  над 1/3 са с доход до 1000 лева. Между 20 и 30% от наетите в областните градове и общините около тях са на минимална работна заплата. София, Варна и Пловдив вдигат изкуствено средните нива на заплащанията. 800 000 души са с доход до 933 лева. Това е около 1/4 от заетите и 40% от всички наети”, коментира той. 

По думите му КТД и синдикатите вдигат с поне 14% заплатите. „Около 1,2 млн. пенсионери са около линията на бедност - 567 лева. Тези, които работят са в категорията работещи бедни.  Ако работите до 7 май, ще получите една минимална заплата в Люксембург. За един месец работещите на минимална заплата нискоквалифицирани кадри там получават колкото ние за 4,5 месеца. В Германия периодът със същото условие е 3,5 месеца. Разликата в покупателните способности на нашите заплати и на тези на Запад е огромна”, смята Костов.

Сред целите, които си поставя, е КТД да достигне 80% покритие, за да може минималната и средната заплати да се увеличат с поне 14%.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase