Вижте още кой е градът, създаден от китайци

Традициите и фестивалите в китайския квартал в Сан Франциско датират от почти 200 години, когато много китайци се заселват по тези земи, разказва Voice of America.

Китайският квартал в града включва 24 пресечки, на които се намират магазини, ресторанти, училища, болница, социални клубове и др. Това е и мястото, където можеш да срещнеш хора от цял свят.

Но китайците не винаги са били добре дошли в Сан Франциско. С откриването на златото в подножието на Калифорния през 1848 г. започва и процес на дискриминация. Хиляди са наети на работа като миньори и строители на жп линии в т.нар. Златна планина. Те преживяват един дълъг и труден период на расова дискриминация.

27 700 китайци са опитали да влязат в САЩ за близо половин година

След завършването на железопътните линии, много китайци намират работа в изграждането на над 1700 километра диги, превръщайки делтата на река Сакраменто в земеделска земя. Част от китайското население работи във ферми, а друга част се заселва в градовете край реката.

През 1915 г. китайски заселници построяват град Лок, намиращ се по долината на Сакраменто, на около 120 километра североизточно от Сан Франциско.

Японският самурай, който основава винената индустрия в САЩ: Невероятната история на Канайе Нагасава (СНИМКИ)

Кларънс Чу управлява три музея в града. Когато за първи път пристига в Лок, преди почти 50 години, Чу е впечатлен от това как традициите и културата на Китай още са живи тук. Той разказва, че населението е много намаляло, заради икономическите възможности на по-големите градове.

Снимка: iStock

Днес, новите китайски имигранти в района на Сан Франциско са предимно висококвалифицирани IT специалисти или студенти. Много от тях живеят или работят в Силиконовата долина. А някои от тях се заселват и в Китайския квартал на града.

Ърни Чен смята, че китайската общност е доста разпръсната, но все пак има места, на които можеш да се почувстваш силно свързан с културата и традициите на страната, предава VOA.

Днес, в Китайския квартал има много магазини и ресторанти, в които се прадлагат традиционни предмети и храни, с което се пази и духа на китайската култура в Сан Франциско.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: Voice of America