"Не сме оптимисти за бъдещето на Китай, особено след като Си Дзинпин дойде на власт", казват бежанците

Голяма част от китайските американци живеят в историческия китайски квартал в центъра на Лос Анджелис. Но най-гъсто населената част на града остават източните предградия, посочват от Voice of America.

13-годишната Джени Ха, нейните баща и брат напускат Китай, като първоначално се озовават в лагер за бежанци в Панама. Бащата разказва, че е трябвало да вървят четири дни през тропическите гори, за да се спасят. Когато стигат до Щатите, семейството иска да получи политическо убежище. Семейството споделя, че майката трябва да се присъедини по-късно към тях.

Предотвратяване на принудителния труд: САЩ забранявят вноса на 26 китайски фирми

Ли Делонг е още един от бежанците от Китай, които търсят убежище в САЩ. Сега той живее и работи в квартал, в който жителите не говорят много добре английски език. „Не сме оптимисти за бъдещето на Китай, особено след като Си Дзинпин дойде на власт“, споделя Ли.

По данни на властите на САЩ от октомври 2023 г. до април 2024 г. общо 27 700 китайски мигранти са се опитали да влязат в страната без визи през южната граница.

Бежанците често получават подкрепа от американски китайци, които също са минали по техния нелек път, допълват още от VOA.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: Voice of America