Злоупотребата и експлоатацията с уйрския народ е наказуема

Съединените щати заявиха, че блокират вноса на десетки базирани в Китай текстилни компании, позовавайки се на опасения за принудителен труд, предаде АФП.

МИТА ДО НЕБЕТО: САЩ увеличи чувствително тарифите за внос на ключови китайски стоки

От 26-те нови попълнения в списъка на субектите по Закона за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите, 21 се считат за доставчици и продавачи на памук от северозападния китайски регион Синдзян на пазара на едро. За пет други също беше установено, че се снабдяват с памук от този регион. Обектите включват търговци на памук и складови бази в Китай, работещи предимно извън Синдзян.

САЩ се обявиха срещу евтиния китайски внос

Пекин е обвиняван, че е вкарал в затвора над един милион уйгури и други мюсюлмански малцинства в мрежа от центрове за задържане в Синдзян - въпреки че официалните лица категорично отричат това.

Законът за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите забранява вноса на всички стоки от Синдзян, освен ако компаниите не представят проверимо доказателство, че производството не е включвало принудителен труд.

"Ще продължим да изпълняваме стратегията си за правоприлагане в областта на текстила и ще държим КНР отговорна за експлоатацията и злоупотребите с уйгурския народ", заяви министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас, визирайки Китайската народна република.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcas

Източник: БГНЕС