Това съобщи финансовият министър на страната Джанет Йелън

Американският финансов министър Джанет Йелън предупреди, че САЩ няма да приемат нови промишлености да бъдат засегнати от субсидирания китайски внос по начина, по който стоманодобивната промишленост се срина преди години, предаде „Ройтерс”.

След приключването на четиридневните официални разговори с високопоставени китайски лица Йелън заяви на пресконференция, че разговорите са били от полза за американските интереси. Тя каза, че е изразила опасенията на Вашингтон заради слабото вътрешно търсене и свръхинвестициите при електрическите автомобили, батериите и соларните продукти, задвижвани от „широкомащабната държавна подкрепа”.

В кои страни извън ЕС България изнася най-много продукция

„Преди десетилетие масивната подкрепа на китайското правителство беше причината за по-ниска себестойност на продуктите от стоманодобивната промишленост, които наводниха световния пазар и засегнаха отрасли по целия свят, включително и в САЩ. Изразих твърдата ни позиция с президента Джо Байдън, че няма да приемем отново тази реалност”, подчерта Йелън.

Тя подчерта, че, когато глобалният пазар е превзет от китайски продукти на изкуствено ниска цена, то „жизнеспособността на американските и други чуждестранни фирми е поставена под въпрос”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase