От коалицията смятат, че спътниците се занимават с организирано гласуване

Единствените жалби, постъпили в РИК-Благоевград досега, са от коалиция, която е подала 106 сигнала. Всички те са за гласуване с придружител, което, според формацията, било в нарушение на Изборния кодекс. Всички сигнали са за секции в община Симитли, само една е за община Якоруда, пише "24 часа".

Каква е избирателната активност към 17.00 часа

Членовете на РИК са направили проверки по посоченото в жалбите, като са провели разговори с представители на посочените секции. Установено е, че наистина е имало гласуване на избиратели с придружител, но в самата комисия не е имало противоречия относно това, дали лицето има затруднения и дали следва да ползва помощ. Отделно от това, в СИК се води списък на придружителите, като се записват лицата, придружители в изборната секция. РИК е отхвърлила всички подадени жалби като неоснователни.

„Жалбите пристигат една след друга, те са идентични и не съдържат данни за фрапиращи нарушения. Във всички тях се твърди, че се разрешава гласуването с придружител на избиратели, които нямат нарушено зрение или двигателни затруднения. Посочват се малките имена на хора, които от коалицията смятат, че се занимават с организирано гласуване", коментира Мартин Бусаров, председател на РИК-Благоевград. Вече са разгледани 69 от получените сигнали за община Симитли.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "24 часа"