Усвояването на йод зависи от наличието на желязо и селен в организма

Гуша – така се нарича дебелият врат, причинен от увеличена щитовидна жлеза. Причината е, че органът не може да произвежда достатъчно хормони и се опитва да компенсира като го увеличи. Най-честата причина е йоден дефицит. В много региони на света предлагането на този микроелемент не е достатъчно. Препоръките варират в различните държави, но средните стойности са между 100 и 200 микрограма йод на ден. За бременните и кърмачките е нужно малко повече йод. В 100 гр морска риба съдържат между 50 и 250 гр йод, но за да се абсорбира от тялото, е нужно да има желязо и селен. И двете вещества се съдържат в месото, яйцата и лещата.

Заболяванията на щитовидната жлеза обикновено се предават по наследство. Нездравословните навици също могат да допринесат за болестите на щитовидната жлеза. Цигареният дим ограничава усвояването на йод и атакува директно щитовидната жлеза.  Хроничното претоварване и постоянният стрес също вредят на органа. 

Кой е миниатюрният орган, който контролира функциите в тялото ни

Силното сърцебиене е един от признаците на свръхактивна щитовидна жлеза. Стресът може да доведе до възпаление на щитовидната жлеза. Тялото ни се нуждае от почивка след фаза на стрес.

Ако сме изложени на продължителен стрес, клетките стават нечувствителни и абсорбират все по-малко хормони от щитовидната жлеза. Органът произвежда все повече, претоварва се и се възпалява.

Ако имате твърде много стрес, непременно се нуждаете от спорт и почивка. Така се пази здравето, включително и на щитовидната жлеза, съветват медиците. 

Повече гледайте във видеото. То е част от поредицата „В добра форма“ на „Дойче веле“, която се излъчва всеки вторник от 14.30 ч. и в четвъртък от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!