Решението на съда за спирането на промените идва след сигнал от Европейския център за транспортни политики

Бурни реакции в столичния общински съвет в четвъртък, след решението на Върховния административен съд да бъдат прекратени действията по въвеждане на новата организация на движението по булевардите “Витоша“ и “Патриарх Евтимий“, както и по улица „Фритьоф Нансен" в центъра на града.

От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" поискаха оставките на кмета Васил Терзиев и на заместник-кмета по транспорта. От своя страна пък, групата на ПП-ДБ-СС предупреди, че решението на съда ще доведе до последствия за всички градове в страната и започва изготвянето на Генерален план за организация на движението в столицата. 

Заради съдебното определение на ВАС за паркирането в центъра на София може да се окаже, че много от новите улици в София са незаконни. Такова е тълкуването на управляващите. "Как ще въведем новия булевард „Филип Кутев” или улица „Народно хоро”?", запита общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски.

Причина за това е липсата на актуален Генерален план. Според адвокат Борис Милчев обаче трудно би се стигнало до там. "Този план няма този детайл, няма това ниво на планиране - как да е устроено конкретното планиране, какъв знак, или накъде да върви дадена улица. В съответствие с Общия устройствен план определя класовете на улиците, транспортното натоварване, да даде предписания към транспорта, включително към градския транспорт, включително към градския транспорт", обясни той.

Съдът спря окончателно новата организация на движение в центъра на София

„Съдът не връща старата организация на движение, защото според неговото постановяване, просто се спира довършването на новата организация. Проектът функционира отлично, има нова бус лента, свързана велосипедна лента. Конфликтът между пешеходци и велосипедисти на тротоара до НДК, вече го няма. СДВР може да върне и наложи някаква организация на движението на собственика на пътя би било абсолютно безпрецедентно, както и решението на съда. Защото то казва, че няма Генерален план на организация за движението, което да е основа за всякакви промени на движението в цяла София и цяла България”, коментира в ефира на „Здравей, България” Зографски .

От "Спаси София" твърдят, че новата организация на движението в центъра на столицата не влиза в разрез с последния Генерален план. "Ето това е извадка от последния Генерален план 2012-2017 г. За съжаление, колегите от ГЕРБ не са си мръднали пръста да направят нов. Въпреки че, няма нов, сегашната организация не е в разрез, защото и тук има велоалея и буслента", твърди Зографски.

Призиви за оставки след решението на ВАС за организацията на движението в центъра на София

Според общинския съветник от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев българският съд е спасил София от незаконни действия. „Българският съд спаси София от незаконни действия. Това е първия ход на новата администрация, която дойде със сериозни заявки. Резултатът е незаконосъобразност, един хаос, който се получи на бул. „Патриарх Евтимий”, заяви той и добави, че решението на съда е оттук насетне да няма действия, като „топката е прехвърлена в ръцете на в общината”.

Вучев посочи, че решението на съда е точно и ясно постановено. „Предлагаме темата да влезе за дебат в Общинския съвет и да бъде изработен план, който да е законосъобразен”, добави той.

Според ГЕРБ-СДС още по времето на Фандъкова са направили стъпки за създаването на нов генерален план. "В началото на 2023 г. е сключен договор, намерени са пари от предното ръководство на общината за новия Генерален план за движението", заяви Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС. 

Решението на съда за спирането на промените идва след сигнал от Европейския център за транспортни политики. От там са категорични - Генералният план е задължителен, а в него са разписани всички детайли, свързани с движението. "Най-висшият документ в йерархията е Генарният план. В него има девет схеми, десетата е обща за пътните знаци. Така, че изобщо не е вярно, че не се описвали знаци и бил само политики", категорично заяви Диана Русинова от ЕТЦП. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase